Netanyahu roept topveiligheidschefs bijeen in het licht van verhoogd dreigingsniveau

Minister van Defensie Yoav Gallant, IDF-stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi en Shin Bet chef Ronen Bar behoorden tot de geraadpleegden.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
Van links naar rechts: Israëlische luchtmachtchef generaal-majoor Tomer Bar, minister van Defensie Yoav Gallant, premier Benjamin Netanyahu en IDF-stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi bezoeken het controlecentrum van de IAF, 25 januari 2023. Foto: Kobi Gideon / GPO

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hield zondag een veiligheidsbriefing op hoog niveau in het licht van de aanhoudende terroristische dreiging vanuit Judea en Samaria en de door Hamas geregeerde Gazastrook, evenals de voortgang van Iran met zijn nucleaire programma.

Minister van Defensie Yoav Gallant, IDF stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi en de directeur van Israëls Veiligheidsdienst (Shin Bet), Ronen Bar, woonden de vergadering bij. Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir was opvallend afwezig, en Ynet meldt dat hij opzettelijk werd buitengesloten.

“Hij komt naar de vergaderingen en streeft voortdurend naar gerichte moordaanslagen, een verbod op de binnenkomst van werknemers uit Gaza en verschillende sluitingen van allerlei dorpen en steden in Judea en Samaria,” vertelde een bron aan de publicatie.

“Hij begrijpt niet dat de premier met zo’n beleid nergens naartoe kan vliegen, laat staan dat hij overal ter wereld ontvangsten kan ontvangen,” voegde de bron eraan toe.

De ontmoeting komt te midden van verhoogde spanningen aan Israëls grenzen in het noorden, oosten en westen.

Tot vorige week waren inwoners van Gaza bijna dagelijks in opstand gekomen langs de grens, waarbij ze Israëlische troepen aanvielen met explosieven en vuurwapens, brandbommen op Israëlisch grondgebied loslieten en autobanden aan de grens in brand staken.

De Israëlische autoriteiten heropenden donderdag de grensovergang Erez, de enige oversteekplaats voor voetgangers tussen de Joodse staat en de Palestijnse enclave, nadat terroristische groeperingen ermee hadden ingestemd om de rellen tijdelijk te stoppen.

Het orgaan van het Israëlische ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van civiele zaken in de door Palestijnen gecontroleerde gebieden, zei dat de beslissing was genomen “in overeenstemming met de veiligheidsbeoordelingen en met het oog op het handhaven van een stabiele veiligheid”.

De aan Hamas gelieerde groep Revolutionaire Jeugd kondigde zondag aan het geweld te zullen hervatten. In een verklaring zei de groep “de reikwijdte van de confrontatie te zullen vergroten en olie op het vuur te zullen gooien door onze oostgrenzen te doen ontvlammen met vlammen en de explosie van onze bommen”.

De groep trok haar oproep later in en zei dat ze in plaats daarvan de “zionistische vijand” “nauwlettend in de gaten” zou blijven houden.

Ongeveer 17.000 mensen uit Gaza hebben toestemming om Israël binnen te komen via de Erez grensovergang om te werken.

Vorige week versterkte Israël zijn troepen aan de noordgrens van het land nadat een Libanees “ingenieursvoertuig” een paar meter Israëlisch grondgebied was binnengekomen.

IDF-troepen vuurden verdovings- en rookgranaten af nadat een Libanees “ingenieursvoertuig” ongeveer twee meter de Blauwe Lijn overstak naar het gebied van Mount Dov, zei het leger in een verklaring. Geen Libanese troepen staken de demarcatielijn over en het voertuig keerde terug naar Libanees grondgebied.

VN-mappers hebben de Blauwe Lijn, die de 120 kilometer lange grens afbakent, in 2000 gecreëerd om de terugtrekking van Israël uit Libanon te controleren, waarvan de VN-Veiligheidsraad later bevestigde dat die volledig was. De grens loopt van Rosh Hanikra aan de Middellandse Zee tot Mount Dov, waar de Israëlisch-Libanese grens samenkomt met Syrië.

De door Iran gesteunde terroristische organisatie Hezbollah erkent de Blauwe Lijn niet en betwist tal van locaties langs de grens.

In juli onthulde de IDF dat er gewapende Hezbollah-terroristen waren gesignaleerd die langs de grens patrouilleerden, wat een duidelijke schending is van een bindende VN-resolutie. Twee maanden geleden verijdelde de IDF een poging van Hezbollah om het grenshek te beschadigen.

Begin april zette Hezbollah twee tenten op een paar meter aan de Israëlische kant van de Blauwe Lijn. De positie, tegenover een IDF-post, werd naar verluidt bemand door drie tot acht gewapende terroristen.

Op 15 maart plaatste een terrorist die vanuit Libanon Israël was binnengekomen een bermbom die een automobilist ernstig verwondde. Shareef ad-Din, 21, uit de Israëlische Arabische stad Salem, raakte gewond toen het explosief ontplofte achter een wegversperring bij het knooppunt Megiddo, ongeveer 18 mijl ten zuidoosten van Haifa.

Judea en Samaria

De spanningen blijven ook hoog in Judea en Samaria door het aanhoudende Palestijnse terrorisme, waarvoor Netanyahu en Gallant de Islamitische Republiek Iran de schuld geven.

Op woensdag kondigde de Shin Bet aan dat Israëlische troepen een door Teheran gesponsorde terreurcel hadden gevangen die aanslagen plande in de Joodse staat, waaronder de moord op Ben-Gvir.

Vorige maand zei David Barnea, directeur van de Mossad, dat het agentschap, in samenwerking met internationale bondgenoten, tot nu toe dit jaar 27 Iraanse plannen had verijdeld om Israëliërs en Joden buiten de grenzen van de Joodse staat te vermoorden.

“De aanvallen die door deze [terroristische] teams werden nagestreefd, werden georkestreerd, gepland en geregisseerd door Iran,” zei hij, erop wijzend dat de aanvallen plaatsvonden “over de hele wereld”, waaronder “in Europa, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika”.

Ondertussen bracht het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag een rapport uit waarin wordt gewaarschuwd dat Iran de infrastructuur en knowhow heeft om in minder dan twee weken een kernwapen te produceren.

“Iran wordt momenteel niet verondersteld een kernwapenprogramma na te streven, maar heeft de mogelijkheid om voldoende splijtbaar materiaal voor een kernwapen te produceren in minder dan twee weken”, aldus het rapport, “2023 Strategy for Countering Weapons of Mass Destruction”, dat de strategische aanpak van Washington schetst om de wereldwijde proliferatie van massavernietigingswapens tegen te gaan.

De veiligheidsvergadering van zondag komt ook op een moment dat Israël concessies overweegt in het kader van een normalisatieovereenkomst met Saoedi-Arabië.

Vrijdag zei John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, dat Jeruzalem en Riyad “de contouren aan het uitwerken waren” van een mogelijke overeenkomst onder Amerikaanse bemiddeling.

De Wall Street Journal meldde vorige maand dat Netanyahu de belangrijkste nucleaire en veiligheidsexperts van zijn land opdracht had gegeven om met Amerikaanse onderhandelaars samen te werken aan een compromis dat Saoedi-Arabië in staat zou stellen om uranium te verrijken.

Israëlische functionarissen werken “stilletjes” samen met het Witte Huis aan de ontwikkeling van “door de VS gerunde uraniumverrijking” in Saoedi-Arabië voor een civiel nucleair programma, een belangrijke voorwaarde voor het koninkrijk om een normalisatieovereenkomst met Israël te accepteren, zo vertelden functionarissen van beide landen aan de Journal.

Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat de opname van het soennitische koninkrijk in de Abraham-overeenkomst een “kwantumsprong” zou zijn voor vrede in het Midden-Oosten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox